Kada vaš ego stoji na putu karijere?

Kada vaš ego stoji na putu karijere?

„Veliki ego“ znači da neko za sebe misli da je važniji od drugih. Ljudi sa velikim egom su skloni aroganciji, žele biti bolji, brži i uspešniji od drugih bez racionalne motivacije i realnog uspeha. Ego će učiniti da se ne možete nositi s konstruktivnim kritikama koje su nezaobilazne na putu karijere.

Od zdravog samopouzdanja do morbidne kritike!

U „ego modu“ zasigurno ćete se osećati nadmoćnijim u odnosu na druge i nadilaziti granice samopouzdanja i talenta. Tada se vaše samopouzdanje pretvara u aroganciju, a pravednost u bezobzirnost.

Samopouzdanje znači, između ostalog, da možete preuzeti poziciju koja uzima u obzir sve činjenice i mišljenja onih koji su uključeni u situaciju. Ovo vam pruža pogled na veliku sliku koja može biti delimično apstraktna. No to vas ne čini odvojenim vizionarom, ne lebdite iznad stvari, jer istodobno cenite lični kontakt sa kolegama. Iz tog razloga posvećeni ste pomoći svojim kolegama, želite da sa njima izgradite dobre odnose u teškim vremenima i gde je god to moguće. Vi koristite svoje samopouzdanje kao unutrašnje uverenje da činite dobro drugima.

S druge strane, ako ste arogantni, gradite i radite samo ono što vama pomaže i što samo vama donosi korist. S toga, arogancija znači preuzeti poziciju koja uzima u obzir samo one činjenice i mišljenja koja ispunjavaju određene kriterijume koje su korisne samo za vas.

Veliki ego je zauzet sa samim sobom. Zbog ograničenog vidnog polja nije retkost da se lažna preuveličana slika doživljava pod uticajem, na primer, alkohola. U alkoholisanom stanju jako ste zauzeti sa sobom. Ono što vas je učinilo uspešnim u početku čini da ste pili s egomanijom i, u najgorem slučaju, sa bolesnom osobom koja ne prepoznaje gde dolazi njegova patnja, iako je odgovor tako očit.

Svet ceni dela!

Aktivnosti koje samostalno preduzimate treba da su u prvom planu, jer se vaša postignuća temelje isključivo na onome što ste doista učinili. To je zdravo i vrlo lako razumljivo. U tom slučaju vera u sebe potiče od stvarnih postignuća koja su postala stvarnost kroz marljivost, znoj i vlastite sposobnosti.

Sebična osoba bi umesto toga prilagodila stvarnost kako njoj odgovara. To je verovanje koje se temelji na egu, koji je praktično prazan. Ego je napuhan ništa – izvan važan, iznutra prazan.

Da li mislite da već znate sve?

Vaš ego uživa u udobnosti. Šapuće vam da je sve u redu tako kako jeste, da već znate sve što je potrebno i tačno gde ste u vašoj karijeri. No budite oprezni ako mislite da ste na pravom putu. Točak života se već spušta ka sledećoj životnoj petlji – ne kao nagrada za vaš uspon, već kao odgovor na vašu aroganciju. Ukoliko želite nastaviti putovanje prema gore, izgrađivati vašu karijeru na zdravim temeljima, možete, ali samo opipljivim i ličnim uspesima. A tu mesta za veliki ego nema, jer ego vas želi učiniti slavnim bez rada, dela i znanja. Ako mislite da znate sve, zapravo stojite u mračnoj sobi bez prozora i ne vidite niša oko sebe.

Kada je ego vaš unutrašnji pokretač snage, vaš unutrašnji motor, neprestano ste izloženi opasnosti. Ego će uništavati vaše znanje koje ste u životu sticali, uništavaće vaše iskustvo i vaše realne poglede na svet. Kada kroz život trčite punom snagom kojom vas snabdeva motor ega, pre ili kasnije, gorivo će nestati. To ćete shvatiti! Shvatićete da sam ego nije ništa. Ali šta vas tera napred kada to shvatite? To su uverenja i vrednosti za koje se zalažete, ali za koje vam trebaju vrline i uspeh koji je održiv, bez egoizma. To možete postići samo ako ne podlegnete toksičnom nabijanju ega, već da nastavite trezni, stabilni i nepokolebljivi. Sposobnost da se počnete uzdizati u karijeri, ego ne pokriva.

Bez ega ste početnik

Želite li da se uzdignete u karijeri? Želite li da radite sasvim nepristrasno i samostalno? Želite li da učite, da se obrazujete, usavršavate? Želite li da uronite u svet znanja, u svet biznisa? Ne želite više da ego dominira vama čineći da osećate prazninu unutar sebe? U tom slučaju vi ste početnik koji će osetiti nelagodnosti na početku. Možda ćete dobiti malo crvenila u licu ili će vam se ruke oznojiti ili zadrhtati. Sve se može dogoditi kada ste početnik. To je normalno kada se počnete samostalno vlastitim radom i zalaganjem uzdizati na putu karijere. Međutim, ukoliko vas nelagodnosti budu stalno plašile i ako se zbog toga preterano budete uzrujavali i odustajali od realizacije svakog cilja pri pojavi i najmanje prepreke, vaš ego će se vratiti u igru. Stoga ostanite na putu ličnog uzdizanja, napredovanja i usavršavanja bez dominacije ega, iako ćete, što je i normalno, povremeno osećati odrđene nelagodnosti, ali koje će se vremenom umanjivati.

Budite oprezni u porazima!

Put uzdizanja u karijeri nije lak. Samostalne akcije koje budete preduzimali kako biste postizali željene ciljeve, neće uvek biti uspešne. Izuzetno je važno da na to budete pripravni i da se znate nositi sa porazima. To neće biti ugodno vašem egu. Vaš ego će reagovati kada god vidi poraz, čak i u trenutku vašeg uspeha, ali uspeha koji vas dovoljno ne izdiže iznad ostalih. Ukoliko ne budete reagovali na nezadovoljstvo vašeg ega i usredsredite se na ono što je u vašoj moći, bićete na dobrom putu. Vaš ego će imati uticaja na sve što se događa u poslu: da li ste nagrađivani, kažnjeni nepoštovanjem ili trpite negativne kritike od vaših kolega. Važno je da obavite posao što je moguće bolje naspram vaših mogućnosti i da koristite svoje standarde kvaliteta kao meru. Ukoliko imate za cilj uzdizanje u karijeri, dovoljno je da se pridržavate vaših standarda. Ako ispravno radite, najbolje što znate i verujete u sebe i u to što radite, nemate se čega bojati. Posao prema vašim zahtevima i vaša spremnost da ga dobro odradite, bez obzira na dobar ili loš rezultat, za početak je više nego dovoljno. Da biste ustrajali, budite svesni vaših postupaka, održavajte svoj stav i budite strpljivi.

Zašto?

Zato što ćete se u početku boriti na dva fronta. Vaš ego neće lako nestati, već će se ponovo pojavljivati poput prašine. S druge strane, želite da se profesionalno usavršavate i da napredujete u karijeri. Želite realne uspehe koji bi vas bogato iznutra ispunili i uzdigli u profesionalnom životu. Zato će vaš zadatak biti, pored posla koji radite, ukrotiti ego vašom samokontrolom. Ukoliko bi ego dominirao, bićete samo amater, zanemarivaćete nove izazove, a na profesionalnom planu ćete uvek zaostajati za drugima i biti neuspešni. Dvostruki pritisak, unutrašnji ego koji vas ometa u samostalnom napredovanju i vaših vanjskih standarda kontinuiranog napredovanja, vremenski vas može dosta zadržati, ali će se na kraju isplatiti.

© Copyright 2013 - 2018 Prudent - Design by Digital Circle - Izrada sajtova