Započnite uspešno radni dan

Koliko smo puta čuli da nam se neko žali da je ustao na levu nogu i da mu je dan loše započeo. Upravo tako! Ukoliko osećate nezadovoljstvo kad se probudite, obično ste nezadovoljni tokom celog dana, što čini da radite sa umanjenim kapacitetima. Zbog toga je važno da dan započnete pozitivno i svrsishodno.

Ako želite da budete uspešni u svojoj karijeri, pre svega vam je potrebna volja, snaga, mentalno zdravlje i jasno određen cilj. To je ono što vam je potrebno da biste ostvarili prednost u karijeri u odnosu na vašu poslovnu konkurenciju. Dobro je poznato da uspešnu karijeru imaju oni koji su istrajni u realizaciji svojih određenih poslovnih ciljeva uz samostalno angažovanje sopstvenih kvaliteta i sposobnosti. Takođe je dobro poznato da poslovno uspešni ljudi imaju rituale koje integrišu u svoj svakodnevni život. Rituali služe za jačanje i stabilizaciju ličnosti. Oni pomažu da životni ciljevi postanu jasniji, ali i da se odrede adekvatne strategije koje će doprineti realizaciji poslovnih ciljeva koji vode ka ličnoj i profesionalnoj profitabilnosti. Da biste adekvatno primenili odabrane strategije, neophodno je da dan započnete bez stresa i sa dobrom samokontrolom.

Kako započeti uspešno radni dan?

Pozitivne mislite

Veoma je važno da kad se probudite imate pozitivne misli o danu koji je pred vama. Važno je kakve impulse šaljete vašem podsvesnom umu. Pozitivne misli će vam dati podstrek da smelo idete kroz vaše poslovne poduhvate, čak i ako naiđete na opstrukcije i antagonizam.

Budite srećni što vam je dozvoljeno da doživite još jedan dan. Nastojte da svaki detalj vašeg nastupa, izgleda, viđenja, kao i vaš predstojeći poduhvat koji ste planirali da uradite tog dana bude u harmoniji sa vašim pozitivnim i progresivnim gledištem. Osetite moć, snagu i silu unutar sebe koje se javljaju kao proizvod vaših pozitivnih misli. Poravnajte vašu unutrašnju snagu sa vašim svesnim željama i ciljevima koje želite postići.

Pozitivne misli doprinose razvoju snage volje. One jačaju vaš identitet ličnosti, čineći da se ne odričete svog ličnog i profesionalnog prosperiteta.

Budite iskreni prema sebi

Novi dan započnite tako što ćete biti prema sebi iskreni. Iskrenost prema sebi je dar koji sebi treba da poklonite svako jutro. Samo ako ste iskreni prema sebi možete da zadržate unutrašnji mir i da funkcionišete slobodno, zdravo i nesputano.

Odgovorite sebi iskreno na sledeća pitanja:

  • Šta trebam da uradim danas za svoj lični i profesionalni napredak?
  • Koji su moji motivi?
  • Kojim aktivnostima bi bilo dobro da se danas bavim?
  • Sa kojim ljudima danas želim da razgovaram i zašto?
  • Zbog čega sam zahvalan?
  • Šta mi daje snagu?

Nemojte sebe obmanjivati u odnosu na vaše motive. Ako biste dan započeli obmanjivanjem sebe, neprihvatanjem motiva koji su deo vas ili neiskrenim odgovorima, proizvešćete komplekse i unutrašnje konflikte koji će vas učiniti nesrećnim, razočaranim, depresivnim, nervoznim i neprijatnim. Neiskrenost prema sebi dovodi do disonance unutar vaše ličnosti, a onda vam je neuspeh zagarantovan.

Planirajte i organizujte vaš dan bez stresa

Evo nekoliko strategija kako da započnete pozitivno vaš dan:

  • Ujutro kada ustanete, stanite ispred ogledala i budite nasmejani uz pozitivne misli o predstojećem danu;
  • Pustite muziku koju volite da slušate, jer muzika pozitivno stimuliše um i utiče na psihičku stabilnost;
  • Izađite na terasu ili stanite na prozor i posmatrajte dešavanja na ulici nekoliko minuta. Uživajte u vremenu, bilo da sija sunce, pada kiša ili sneg, jer sve može da bude lepo i romantično na svoj način. Slušajte zvukove koji dopiru do vas, slušajte jutarnji cvrkut ptica. Sve to može pozitivno da stimuliše um.
  • Novi dan obavezno započnite tuširanjem. Svima je poznat pozitivan uticaj vode na otklanjanje stresa. Ukoliko želite da efekti budu jači, možete da koristite mirise koji vas podsećaju na neki lep doživljaj iz vašeg života. Mirisi čudesno stimulišu um.

Sport

Svima su dobro poznati pozitivni efekti koje sport ima na dušu i telo. Zbog toga se savetuje da se novi dan započne kratkim jutarnjim treningom. Izbor sporta je individualan, ali je bitan iz razloga što, ne samo da sagoreva masnoću, već oslobađa serotonin hormon radosti, što pomaže da dan provedete opušteniji i zadovoljniji uz veću koncentraciju i samokontrolu. Čak i kada se vratite sa posla, možete racionalno da razmišljate o stvarima koje su se tog dana desile i koje su za vas važne.

Radite na jutarnjem optimizmu

Pre nego što se uključite u stresnu svakodnevnicu, upalite TV i čujete loše vesti ili pročitate negativne naslove iz novina, vaš radni dan započnite čitanjem knjiga koje se fokusiraju na optimizam, produktivnost i sreću ili neki roman ili biografije koje vas mogu pozitivno inspirisati. Svaki tekst koji podstiče vaš lični razvoj ili vas ohrabruje je dobar za vaš optimizam i novi početak dana. To, takođe, podstiče blagostanje i kreativnost i čini da se stresna svakodnevnica lakše podnosi. Razlog tome je što čitanje opušta i jača sposobnost uma, što je i naučno potvrđeno.

Veoma je važno kako započinjete i doživljavate novi radni dan. Svako novo jutro vam daje mogućnost da profitirate profesionalno i lično. Stoga započnite uspešno radni dan!

© Copyright 2013 - 2018 Prudent - Design by Digital Circle - Izrada sajtova